donderdag 27 november 2008

Doha is lourdes niet

"Thanks for the attention, and good luck in the coming days." Zo werd hier net het NGO-forum afgesloten. Good luck zal nodig zijn. Het internationaal diplomatencircuit begint aan de officiële conferentie met een tekst die nog bol staat van de betwiste paragrafen. Het wordt hier nog een loopgravenstrijd rond punten en komma’s.

Behalve als de groep van de ontwikkelingslanden kwaad wegloopt, is er weinig kans op een spectaculair eindresultaat. Met de verhuis van het debat over de financiële crisis naar de G-20 (de groep van rijke landen en enkele snel groeiende Derde wereldlanden) is de politieke fut er uit. De IMF baas komt niet eens. Heel weinig landen zullen op niveau van staatshoofd of regeringsleider vertegenwoordigd zijn. En wat ministers betreft sturen de meeste westerse landen hoogstens hun minister voor ontwikkelingssamenwerking, of het hoofd van zijn administratie. Echte politieke mirakels moeten we dus niet verwachten. Doha is Lourdes niet...

We geven het voorlopig niet op. Financiering voort ontwikkeling dekt zowat alle aspecten van ontwikkeling. En met een financiële crisis, bovenop een voedsel- energie- en klimaatcrisis zijn doortastende structurele oplossingen meer dan ooit nodig. In het officiële circuit lijkt de ernst van de situatie nog niet echt doorgedrongen. Ik citeer even een voorstel van de G-20 in het ontwerp van eindtekst : ‘De context voor financiering voor ontwikkeling is de voorbije zes jaar verbeterd. Vooral doordat er heel wat meer spaargeld is in ontwikkelingslanden, maar ook omwille van groei in de wereldhandel, van recordcijfers voor privé kapitaalstromen , meer geld uit migratie, meer schuldkwijtschelding vooral voor arme landen met hoge schuld, en het omkeren van de dalende trend in hulpcijfers.De ontwikkelingsimpact van deze stromen is nog verhoogd doordat men gelooft in de vrije markt principes , in respect voor privé eigendom, open handel en investeringen, competitieve markten en efficiënte effectief gereguleerde financiële systemen.’ Einde citaat. Ja hallo... er zijn plaatsen op aarde waar je vandaag voor dat soort uitspraken wordt gelyncht.

Maar goed, we moeten vooruit. Geen grote sprong voorwaarts in zicht, maar op specifieke punten kan er zeker vooruitgang worden geboekt. Dat heel wat stukken van de onderhandelingstekst nog voor ruzie zorgen, betekent ook dat standpunten nog kunnen en moeten veranderen. Wat ons betreft liefst concrete stappen ivm internationale coördinatie van het belastingsbeleid bijvoorbeeld door het opwaarderen van het VN tax comité en door het aanpakken van belastingsparadijzen. Of door uitdrukkelijke vermelding en erkenning van de tobintaks , tenslotte toch een deelremedie tegen financiële crisissen én een geldmachine die je in de huidige omstandigheden niet mag laten liggen. Door meer kwijtschelding en afhandeling van schulden door een onafhankelijk arbitragepanel, en door afspraken over een systematische en sterke opvolging van de conferentie.

Belangrijk is vooral dat hier erkend wordt dat we een echt nieuwe financieel systeem nodig hebben, en dat de VN daar een coördinerende rol moet spelen. Maar dan zitten we alweer in de grote debatten.

Officieel België komt hier pas morgen aan. Gelukkig MET de minister. We zullen zien in welke richting de neuzen staan. We houden u op de hoogte.

Rudy De Meyer

Links: