zaterdag 29 november 2008

En dan ... toch geen Belgische minister

Zaterdag 29 november, 9u15 's ochtends. Binnen een goed half uur begint hier in Doha officieel de FFD conferentie. De organisatoren hebben de opdracht een klein beetje onderschat, lijkt mij. Iedereen loopt wat heen en weer. Daarnet brachten de de veiligheidsdiensten nog honden binnen om in de omgeving van de grote conferentiezaal rond te snuffelen. Daardoor was ook de toegang naar de balie waar de documenten worden uitgedeeld geblokkeerd. Het is in deze beginfase allemaal wat chaotisch, maar dat zal zich wel zetten in de komende dagen
De conferentie begint een beetje in besloten kring want zelfs officiële delegatieleden hebben een extra pasje nodig om in de openingssessie binnen te geraken. Maar dan zijn ze nog wel met een kleine duizend, lijfwachten van presidenten en emirs inbegrepen . Ik heb mijn ticket alvast aan roel desseyn gegeven , parlementsleden gaan voor vind ik. En vechten voor een plaatsje om president Sarkozy te zien optreden is ook niet echt prioritair. Ook al is deze keer wel belangrijk welke accenten hij in naam van de Europese Unie gaat leggen.
Opvallend is alvast dat vandaag een lange lijst Afrikaanse presidenten op de sprekerslijst staan. Voor Europa zijn er alleen Sarkozy en de president van Bulgarije. Hetzelfde onevenwicht zal ook in de komende dagen te voelen zijn. Aan westerse kant zijn de landen op zijn best vertegenwoordigd door hun minister voor ontwikkelingssamenwerking of door de top van zijn administratie.

Ook België laat hier van bij het begin een steek vallen. Ondanks de stellige belofte vorige week komt minister Michel niet naar Doha. Het is de eerste keer in lange tijd (zelfs met mijn olifantengeheugen kan ik me geen enkele gelegenheid herinneren) dat Belgie geen minister of staatssecretaris stuurt naar een belangrijke VN bijeenkomst. Eigenlijk kan dat niet, en ik verwacht dat daarover wel vragen zullen volgen in het parlement en in de pers.

De inhoud dan. De voorzitter van de Algemene vergadering van de VN vond dat de onderhandelingen te weinig vooruit gingen, en legde vannacht een nieuwe onderhandelingstekst op tafel. Een beetje vervelend, als je de vorige tekst paragraaf per paragraaf gedissecteerd hebt. Maar dat is graag gedaan als de nieuwe tekst goede formuleringen rond onze belangrijke thema's voorstelt of behoudt. We moeten het nog zien... Zelfs de meeste echte onderhandelaars hadden vanmorgen de tekst nog niet gekregen.

Met de NGO's hebben we alvast een gemeenschappelijke lijst van belangrijke lobbypunten, met o.a. de rol van de VN in het debat rond de financiële crisis, de tobintax, het opwaarderen van het VN tax comitee, devraag naar een onafhankelijk arbitragepanel voor afhandeling van schuldendossiers, enz. Voor elk van die punten is er ook specifieke tekst die in de onderhandelingstekst kan worden ingeschoven.
Niemand verwacht hier een grote politieke doorbraak. Maar doordat er nog heel wat punten moeten onderhandeld worden kan er rond specifieke punten ook nog vooruitgang (of achteruitgang) worden geboekt. Dat wordt de opdracht in de komende dagen.

Vanuit Doha,
Rudy De Meyer