zondag 30 november 2008

"Waarde commissie, waarde voorzitter..." - NGO's schrijven een brief'

Heel wat NGO's en sociale organisaties lopen hier al een week heel bedrijvig rond. Informatievergaderingen, strategisch overleg, persberichten, deelname aan ronde tafels, gesprekken met officiële delegaties van de verschillende kampen. Sommige mensen beginnen er ook wat afgepeigerd uit te zien.

Toch werd vandaag nog snel en alert gereageerd op kwalijke ontwikkelingen in de onderhandelingsgroep.

Er werd in de pershal actie gevoerd met een stembus. Men liet de 192 leden van de VN, de ‘G192’, de keuze tussen het accepteren van het veto van de Bush-administratie en een stem voor ‘people centered development’.

Het was ook tijd om de EU rechtstreeks aan te porren. Een NGO-brief aan de Europese ministers (live overhandigd aan de vertegenwoordigers van de commissie en het Frans voorzitterschap) vroeg de EU om echt op te komen voor de eindtekst en niet toe te geven aan de druk van de Verenigde Staten

We vroegen de EU ook om zelf een verklaring op te stellen waarin belangrijke punten die uit de eindtekst zijn gevallen opnieuw worden opgepikt. Zoals het belang van de strijd tegen belastingparadijzen bijvoorbeeld.

Doha is meteen een beetje minder saai.

Rudy De Meyer