dinsdag 21 september 2010

De MDG top begint met een vlak akkoord

NEW YORK maandagavond 20 september. De millenniumtop in New York is begonnen.

Zondag was er al een soort prelude met de manifestatie van GCAP, de wereldwijde oproep tot actie tegen honger en ongelijkheid. Veel speeches, nogal wat muziek, en helemaal op het einde de engelstalige versie van de wachtnachtspot die in Gent werd opgenomen. Goed zo

De echte top startte maandagochtend, met lange wachtrijen aan het VN accreditatiebureau, en af en aan rijdende geëscorteerde limousines. Men verwacht hier 80 staatshoofden, 30 regeringsleiders, en een hoop ministers.
De meeste kopstukken komen hier even speechen, plegen wat bilateraal overleg, en vertrekken dan weer. Sarkozy stond al op de eerste dag geprogrammeerd. Maar men wacht toch vooral op president Obama die hier normaal woensdag zal verschijnen.

De top is begonnen, maar in zekere zin is hij ook alweer afgelopen.
Er valt immers niets meer te onderhandelen. Er was al voor de top begon een volledig akkoord over de eindtekst. Volgens ons, en de meeste sociale organisaties hier is het een zwak akkoord, dat het politiek engagement voor de Millenniumdoelstellingen op papier herbevestigt, maar niet veel meer. Een goede gedragslijn om in een hogere versnelling te gaan biedt het alvast niet. De opdracht is nu vooral regeringen te dwingen om tenminste echt te doen wat ze hebben beloofd.

De Nederlandse delegatie die gisteren de NGOs uitnodigde vond de grote verdienste van de tekst dat hij tenminste de MDG's op de politieke agenda houdt, en dat hij meer dan vroegere documenten ingaat op de mogelijk positieve rol van de privé-sector.
We zijn niet echt overtuigd. Toen we vroegen of er in de komende dagen nog nieuwe politieke initiatieven of engagementen konden worden verwacht bleef het erg stil aan de overkant. En veel steun voor de belasting op munttransacties (de CTT of 'tobintaks') hoeven we van onze noorderburen ook niet te verwachten.

Daarmee zijn we bij de Belgen.
Sinds zowat een een jaar zitten we met initiatieven van premier Leterme en met steun van Minister Michel in de politieke voorhoede in de strijd voor de taks.
Minister Michel zit dinsdagnamiddag een side event voor over innoverende financiering en de CTT. Hij zit er onder andere naast de Franse president Sarkozy en een Japans minister. Ze spelen waarschijnlijk voor een meer dan volle zaal. Prof Lieven denys (Co-auteur van de belgische wet mbt de belasting op munttransacties) zal er het rapport voorstellen dat in opdracht van een internationale ministeriële werkgroep werd opgesteld. Een bijzonder overtuigend rapport overigens.

Belangrijk is vooral dat die ministeriële groep op de top een soort engagementsverklaring mbt de CTT wil lanceren en die door zoveel mogelijk landen laten ondertekenen. Zo kan er politiek misschien nog iets bewegen op deze top.

We houden u op de hoogte....
Rudy De Meyer, 11.11.11